Myler Levels

Myler bitten levels
MYLER LEVELS 
Iedere combinatie van paard en ruiter, of paard en menner, heeft zijn eigen speciale vereisten en vraagt daardoor om het juiste bit. Om het juiste bit bij je paard uit te zoeken is het van wezenlijk belang om rekening te houden met een aantal factoren; de mond van het paard, de africhtingsfase van je paard, het rijniveau van de ruiter en de ruitersportdiscipline. 
Level-1
In dit level is het paard net zadelmak of licht afgericht. Het paard leert de basisgangen, overgangen en gehoorzaamheid. Het paard begint al met nageven. De africhter moet een prettig bit gebruiken zodat het paard al snel de gegeven aanwijzingen kan begrijpen. Juist in dit eerste stadium is een bit nog belangrijker dan in een latere periode van africhting. Het bit moet zo in de mond liggen dat het de minste schade kan berokkenen en dat is op de tong. De tong is een stevige spier die prima signalen kan opvangen en druk kan verdragen en niet snel beschadigd raakt. Een bit dat grotendeels inwerkt op de lagen kan de ongetrainde mond erg snel beschadigen, omdat de lagen bedekt zijn met een dunne laag tandvlees over het bot.
Level-2
In dit level is de basis africhting bevestigd van het paard. Het paard geeft na en blijft nageeflijk met een licht teugelcontact. Daarnaast is het paard in staat tot complexere vaardigheden, zoals stelling en buiging, verzameling, zijgangen en enkelvoudige galop changementen. De mondstukken van level 2 zijn bedoeld voor paarden die op eigen benen lopen, zonder dat ze steeds de hand van de ruiter zoeken om op te leunen. Het paard is al sterker in zijn spieropbouw en kan langere periodes van training aan, waarbij het zijn aandacht bij de arbeid kan houden en de hulpen laat doorkomen.
Level-3
In dit level kan het paard beschouwd worden als geheel bevestigd in de africhting en staat totaal aan de hulpen. Het paard blijft dan ook constant nageeflijk en beheerst de vergevorderde oefeningen en reageert goed op de inwerking van zit, benen en handen. De keuze van het bit zal erg samenhangen met het temperament en het karakter van het paard. De mondstukken op dit niveau zijn bedoeld om het paard zo veel mogelijk tongvrijheid te geven terwijl de controle over het paard voor de ruiter blijft bestaan.
Maat Myler bitten